donderdag 22 april 2010

Hi Ha Heksensoep

Nu de bomen weer in bloei staan en hier en daar planten uit hun winterslaap ontwaken, steekt ook de brandnetel zijn kop op. Een uitstekende tijd dus om soep te maken. De blaadjes zijn nu nog super vers en zacht van structuur. Als de brandnetels wat groter en ouder zijn, kan je het beste alleen het topje van de plant gebruiken, anders krijg je harde stukjes in de soep en dat moet je niet willen!
Ingredienten
1,5 liter kippenbouillon
een zak vol met vers geplukte brandnetels
2 aardappels
2 dunne lentepreitjes (of 1 dikke)
1 ui
selderijblad
2 stronkjes witlof
1 takje salie
kummel, karwij of anijszaad
Bereidingswijze
Fruit in een pan het uitje. Voeg de bouillon toe. Ik doe er gewoon 1,5 liter water bij en bouillonblokjes. Breng dit aan de kook. Ondertussen snijd je de aardappel in kleine blokjes. Doe deze in de bouillon en kook 10 minuten. De witlof snijden en de selderij en salie grof hakken. Voeg deze toe aan de soep samen met de kummel/karwij of anijszaad. (Niet teveel anders gat het overheersen.) Het geheel laat je 10 minuten op laag vuur koken. Doe de gewassen brandnetels in een grote pan. De brandnetels kunnen in zijn geheel verwerkt worden, aangezien de blender er straks doorgaat. Gooi nu de soep uit de andere pan over de brandnetels. Laat het geheel tegen de kook aan 5 minuten staan. Als je het kookt dat verliest de brandnetel zijn brandnetekkracht. Met de staafmixer pureer je de soep tot een glad geheel. Als de soep te dik wordt voeg je wat extra water toe. En nu aan tafel! Ik serveer het met verse geraspte parmezaanze kaas, maar een klodder kwark of griekse yoghurt is er ook heerlijk in. Eet smakelijk.

Naast dat dit een heerlijke lentesoep is, heeft brandnetel ook een zuiverende werking. Brandnetel zuiverd het bloed en stimmuleerd de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Kinderen vinden het geweldig om deze soep te maken. Het past helemaal bij hun belevingswereld. Trek verkleedkleren aan en het feest is nog kompleter. Wel handschoenen aandoen natuurlijk bij het plukken en wassen van de brandnetel. Zodra je de brandnetels hebt overgoten met kokend water prikt hij ook niet meer. Genoeg reden dus om deze soep te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten